WK 2014 Speelschema: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een zeer goed voorbeeld van het Braziliaanse voetbal met alle vormen van voetbalkunsten op de straten, openbare parken en uitgestrekte stranden. Het komt niet als een verrassing dat de stad de geboorteplaats is van wereldberoemde voetballers zoals Jairzinho, Zico, Ronaldo en Romario.
De vier grootste en meest populaire clubs van Brazilië: Botafogo, Fluminense, Vasco da Gama en Flamengo zijn in de Cidade Maravilhosa gevestigd. Flamengo heeft met meer dan 30 miljoen liefhebbers het grootst aantal fans van het land.

Voetbal is als een religie voor de cariocas en tempel is ongetwijfeld de mythische staatseigendom Maracana, misschien wel de meest bekende en ooit het grootste stadion ter wereld. De officiële naam is het Mario Filho stadion dat genoemd is naar een beroemde sportjournalist. Het Maracana stadion werd kort voor de Wereldkampioenschappen van 1950 in Brazilië geopend en er werden hier vijf van de zes thuiswedstrijden gespeeld met inbegrip van de noodlottige finale, dat met 1-2 tegen Uruguay werd verloren. De klinkende nederlaag op 16 juli 1950 werd door wereldkampioen Uruguay Maracanazo genoemd en zal voor altijd als een nationale ramp in Brazilië worden herinnerd.

Om een absoluut comfort te bieden wordt het Maracana stadion voor de Wereldkampioenschappen 2014 volledig vernieuwd, terwijl het nog steeds het grootste stadion in Brazilië is met 75.117 zitplaatsen.

Het Engenhão stadion werd als locatie voor de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007 gebouwd en zal tijdens de Olympische Spelen van 2016 worden gebruikt. Het is de thuisbasis van Botafogo. Vasco is eigenaar van het São Januario stadion dat in de jaren 20 gebouwd is en was voordat het Maracanã stadion geopend werd het grootste stadion van het land.